Historisch: Obama praat met Rohani

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een telefoongesprek gevoerd met de Iraanse president Hassan Rohani. Het was al van 1979 geleden dat een Amerikaanse en Iraanse president elkaar rechtstreeks spraken. De Verenigde Staten verdenken Iran er al jaren van in het geheim een atoombom te ontwikkelen met een civiel nucleair programma als dekmantel.

“We hebben over onze inspanningen gepraat om een akkoord te bereiken over het nucleaire programma van Iran”, zei Obama. “De twee presidenten hebben de politieke wil benadrukt om snel een oplossing te vinden voor de nucleaire kwestie. Ze hebben de weg vrijgemaakt om ook anderen problemen aan te pakken”, staat te lezen op de website van de president van Iran.

“Het feit dat dit gesprek het eerste contact was tussen Amerikaanse en Iraanse presidenten sinds 1979 illustreert het diepe wantrouwen tussen onze twee landen”, zei Obama nog. “Maar dit gesprek biedt ook een mogelijkheid om die moeilijke geschiedenis te overwinnen. Ik denk dat er een basis is voor een oplossing met Teheran.”

Het telefoongesprek kwam er drie dagen na een gemiste afspraak tussen de twee presidenten in New York in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.