Uitdager Merkel stopt met politiek

Peer Steinbrück, de uitdager van Angela Merkel bij de Duitse verkiezingen, heeft aangekondigd dat hij de actieve politiek verlaat nadat zijn partij afgelopen zondag de verkiezingen verloor. Op een besloten bijeenkomst voor goed 200 socialistische afgevaardigden maakte hij het nieuws bekend. "Mijn carrière zal op een ordelijke manier aflopen", zei de 66-jarige voormalige minister van Financiën. Hij stelt zich niet meer verkiesbaar voor een positie in de partij of het Duitse parlement. Zijn partij is intussen verdeeld over deelname aan een grote coalitie met Merkels christendemocraten.

In een ontroerende toespraak heeft Steinbrück de verantwoordelijkheid voor de tegenvallende uitslag op zich genomen. De SPD haalde bij de verkiezingen goed een kwart van de stemmen binnen, en dat volstond niet voor de rood-groene meerderheid die Steinbrück vooropgesteld had. Na de verkiezingen had hij nog aangekondigd de SPD te willen vertegenwoordigen bij coalitiegesprekken en zijn zetel in het parlement op te nemen.

Van 2002 tot 2005 was Steinbrück minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de meest bevolkte deelstaat van Duitsland. Daarna werd hij minister van Financiën in de regering-Merkel. Sinds 2009 bekleedde hij geen ambt meer, om in december 2012 toch weer op de voorgrond te treden als socialistische kandidaat-bondskanselier.