VN: "Mens achter opwarming aarde"

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties heeft in het Zweedse Stockholm het nieuwe klimaatrapport voorgesteld. Daarin staat dat de mens de belangrijkste oorzaak is voor de opwarming van de aarde.

In het rapport staat dat de atmosfeer sinds 1850 nooit zo sterk is opgewarmd als de afgelopen dertig jaar.  Daarnaast tonen de waarnemingen dat de oceanen en de hoeveelheid sneeuw en ijs zijn geslonken, dat het zeepeil is gestegen en de hoeveelheid broeikasgassen is toegenomen. "We zijn nu 95% zeker dat de mens daarvoor verantwoordelijk is", zegt het panel.

Bovendien wordt de situatie de komende jaren niet beter, want in het slechtste geval kan tegen 2100 de globale temperatuur nog met twee graden toenemen. Daardoor zullen er volgens het klimaatpanel meer hittegolven zijn, die ook langer zullen duren. Natte gebieden krijgen meer regen, en droge regio’s minder. Verder benadrukken de wetenschappers dat de oceanen zullen opwarmen, gletsjers smelten en dat het zeepeil nog sneller zal stijgen dan de voorbije veertig jaar.

Het klimaatrapport zal volgend jaar nog worden uitgebreid. Er komen dan drie extra delen, met daarin de regionale verschillen en politieke en economische oplossingen.