Di Rupo: “Veto tegen tirannen”

Premier Elio Di Rupo heeft afgelopen nacht de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken in New York. In z’n toespraak trok Di Rupo hard van leer tegen het gebruik van chemische wapens in Syrië. “Als we een veto moeten stellen in Syrië, is het een veto tegen tirannen en hun misdaden”, zo zei onze eerste minister.

Di Rupo verwees naar de gebeurtenissen in ons land, tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Het was in mijn land, tijdens WO I in Ieper, dat voor de eerste keer chemische wapens werden ingezet in een conflict. Nu, bijna 100 jaar later, worden duizenden Syriërs getroffen door hetzelfde leed”, klonk het.

Onze premier bevestigde verder ook dat België zich blijft engageren om internationale uitdagingen en crisissen te bestrijden. “Niemand is in staat om alleen een hongersnood op te lossen, niemand kan alleen een tiran stoppen. Vrede is een collectieve verantwoordelijkheid. We kunnen daarom enkel maar samenwerken om de levensomstandigheden van de mensheid te verbeteren”, aldus Di Rupo.