Heup Spaanse koning nog niet hersteld

De Spaanse koning Juan Carlos is met succes geopereerd aan zijn linkerheup, zo maakten het Spaanse koningshuis en de medische ploeg bekend. Er is wel nog een tweede ingreep nodig, luidde het. Die zou ten vroegste binnen acht weken kunnen plaatsvinden. De Spaanse vorst zal de volgende maanden dus ook niet mogen stappen.

De operatie in het universitair ziekenhuis van Madrid startte dinsdagavond rond 20 uur en heeft ongeveer twee uur geduurd. De Spaanse koning kreeg een nieuw heupgewricht, nadat de prothese die in november vorig jaar geplaatst was geïnfecteerd raakte.

Het is al de achtste operatie voor de 75-jarige koning sinds mei 2010. Zijn wankele gezondheidstoestand heeft het debat over een mogelijke troonopvolging in Spanje weer doen oplaaien.

Nu blijkt er nog een ingreep nodig te zijn. De dokters verklaarden dat "gezien de ernst van de infectie" gekozen is voor een procedure in twee stappen. De geïnfecteerde prothese werd dinsdagavond verwijderd en vervangen door een voorlopig exemplaar.

Voortaan krijgt koning Juan Carlos antibiotica toegediend. Ten vroegste binnen acht weken volgt dan een nieuwe operatie, om een definitieve heupprothese te steken. Dat betekent dat de Spaanse vorst al die tijd niet zal mogen stappen. "Dat zal pas kunnen ongeveer zes weken na de volgende operatie", aldus dokter Miguel Cabanela.