Amerikanen en Britse onder gijzelnemers

Twee of drie Amerikanen en een Britse maken deel uit van de groep moslimextremisten die sinds zaterdagmiddag terreur zaait in een winkelcentrum in Nairobi. Dat verklaarde de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken, Amina Mohamed, aan de Amerikaanse zender PBS.

Haar verklaring kon nog niet worden bevestigd: Keniaanse ordetroepen hebben afgelopen nacht het winkelcentrum doorzocht. Er heerst nog veel onduidelijkheid over het aantal daders en hun toestand. De Keniaanse autoriteiten zeiden gisteren dat er drie terroristen zijn gedood en dat het leger niet meer op weerstand stuit. Maar de verklaringen van de overheid lijken vooral te dienen om de bevolking en buitenwereld gerust te stellen: ook gisteravond en vanochtend zijn er nog zware explosies gehoord en was er hevige rookontwikkeling in het complex.

De Amerikaanse nieuwszender CNN beweert zelfs, op basis van twee Keniaanse bronnen, dat er nog steeds scherpschutters actief zijn in het gebouw. Volgens CNN heeft al-Shabaab op Twitter een lijst met negen namen van de daders gepubliceerd. Daarbij zouden naast de Amerikanen, de Britse, Somaliërs en Kenianen ook een Canadees en een Fin genoemd worden. De lijst kon niet gecheckt worden. Bij de Amerikaanse autoriteiten zegt men "geen bevestiging" te hebben van Amerikaanse betrokkenheid bij de aanval. De bewering wordt wel onderzocht door onder meer de FBI, aldus de nieuwszender.

De Amerikaanse stad Minneapolis heeft een belangrijke Somalische minderheid en in het verleden waren er al berichten over jongeren die naar Afrika trokken om er te strijden. Gisteren was in VTM NIEUWS ook al te zien dat er Belgische radicale moslimjongeren zijn die zich aansluiten bij al-Shabaab. Bekijk de reportage hier.