Gijzeling beïnvloedt werking Strafhof

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft de Keniaanse vicepresident William Ruto (foto) de toestemming gegeven om een week lang weg te blijven van zijn proces en terug te keren naar Kenia in het licht van de bloedige aanval op een winkelcentrum in Nairobi.

De 46-jarige William Ruto is de eerste zetelende toppoliticus die voor het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de mensheid verantwoording moet afleggen, en de beslissing van vanochtend is de eerste van deze aard in de geschiedenis van het ICC.

De vicepresident staat voor het hof terecht voor zijn rol bij de gewelddadigheden na de Keniaanse presidentsverkiezingen van 2007. Toen werden bij etnisch geweld meer dan duizend mensen gedood en sloegen honderdduizenden andere mensen op de vlucht.

Normaal gezien wordt het proces ondanks de afwezigheid van Ruto gewoon verdergezet, maar de verschillende partijen bespreken vanochtend de mogelijkheid om het proces uit te stellen. Verwacht wordt dat de rechters hieromtrent later op de dag een beslissing nemen.