Leger: "Meeste gijzelaars zijn gered"

De meeste gijzelaars zijn gered en de ordediensten hebben "de grootste delen" van het winkelcentrum in Nairobi onder controle. Dat zegt het Keniaanse leger zondagavond op de netwerksite Twitter. De ordetroepen hadden eerder op de avond een nieuwe poging ondernomen om de gijzelingsactie die zaterdag startte, te beëindigen.

Naar schatting tien tot vijftien gijzelnemers van de radicaal-islamistische beweging Al-Shabaab hebben zich in het gebouw verschanst. Ook hun lot is onduidelijk: "alles wordt in het werk gesteld om de situatie snel af te handelen", zegt het leger. Dat verwacht dat de operatie zondagnacht nog zou kunnen worden afgerond.

De islamisten vielen zaterdagmiddag het koopcentrum aan en begonnen in het wilde weg te schieten. In het gebouw bevonden zich op dat moment meer dan 1000 mensen. Het aantal doden ligt officieel op 68, 175 mensen raakten gewond. Bij de dodelijke slachtoffers zijn ook verschillende buitenlanders, onder wie drie Britten, twee Fransen, twee Canadezen en een Nederlander. Verschillende Amerikanen raakten gewond.

In een videoboodschap op YouTube verklaarde Al-Shabaab dat ze van Kenia één van de onveiligste plaatsen op aarde willen maken, omdat Keniaanse soldaten sinds 2011 strijd voeren in Somalië tegen hun militie. "Er zal geen vrede zijn voor jullie, zolang jullie je agressie voortzetten", luidt het.