87 doden bij aanval op dorp in Nigeria

Een bloedige aanval van de radicaalislamitische groep Boko Haram op een dorp in het noordoosten van Nigeria heeft al minstens 87 mensenlevens geëist. "Zevenentachtig lichamen zijn teruggevonden in de brousse en onze mensen zoeken nog steeds verder naar andere lichamen", zo verklaarde regeringsfunctionaris Saidu Yakubu.

De aanval vond dinsdag al plaats. De gewapende aanvallers droegen militaire uniformen, toen ze ’s avonds in het dorpje Benisheik binnendrongen. Ze schoten in het wilde weg en namen ook een aantal burgers gevangen. Bovendien staken de extremisten meer dan 100 huizen en voertuigen in brand.

President Goodluck Jonathan had in mei de noodtoestand afgekondigd in drie deelstaten in de regio. Sindsdien loopt een grootschalig militair offensief tegen de islamisten. Bovendien worden de burgers aangemoedigd hun steden en dorpen zelf met gewapende burgerwachten te verdedigen.

De naam Boko Haram betekent "Westerse opvoeding is verboden". De groepering in het noorden van Nigeria wil een strenge verplichting van het islamitisch recht (sharia) invoeren en heeft de voorbije jaren tal van bloedige aanslagen op onder andere kerken, staatsinstellingen en politiebureaus gepleegd met duizenden doden tot gevolg.