“België kan helpen wapens vernietigen”

Ons land is bereid om mee te helpen bij de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd tijdens een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in New York. Reynders beklemtoont wel dat er voorwaarden zijn aan een eventueel Belgische deelname. Zo vraagt hij garanties in verband met de veiligheid van het personeel dat zou helpen.

Eerder deze week had Reynders de kwestie al aangekaart in ons parlement. Een Belgische bijdrage zou volgens de minister financieel kunnen zijn maar ook technisch. Zo zou ons land militaire experts kunnen sturen naar de plaatsen waar wapens vernietigd moeten worden.

De Verenigde Staten en Rusland kwamen vorige week tot een akkoord over het chemisch wapenarsenaal in Syrië. Het regime van president Assad krijgt een week de tijd om een lijst met wapens te maken. Die wapens zullen dan onder internationaal toezicht komen.

Bij een aanval op een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus, eind augustus, kwamen zo'n 1.400 mensen om het leven. Volgens de VS staat het vast dat het regime van Assad chemische wapens gebruikte.