Berlusconi geeft politiek niet op

Silvio Berlusconi is ondanks zijn recente veroordeling voor fiscale fraude nog lang niet uitgezongen. Meer zelfs, hij belooft door te gaan met politiek. Dat kondigde hij aan in een videoboodschap.

Berlusconi kreeg onlangs een effectieve gevangenisstraf voor fraude. Daardoor verliest hij in theorie zijn plaats in de Senaat. Het halfrond moet daar nog zelf over beslissen, maar een kleinere senaatscommissie besliste gisteren al dat Berlusconi weg moet.

Als ook de voltallige Senaat tegen Berlusconi stemt, dreigt er een nieuwe politieke crisis in Italië. De rechtse coalitie dreigt er dan mee om de stekker uit de regering-Letta te trekken. In dat geval komen er nieuwe verkiezingen, mogelijk opnieuw met Berlusconi. Want zelfs zonder zijn zetel in de Senaat, belooft hij zijn partij te blijven leiden. “Die zetel in de Senaat maakt van mij geen leider”, zegt hij in een videoboodschap. “Steun onder de bevolking doet dat wel. Steun die ik altijd heb gehad, en waarvan ik zeker ben dat ik ze in de toekomst ook zal hebben.”

Il Cavaliere kondigde aan dat zijn partij de naam ‘Volk van de Vrijheid’ laat vallen en terugkeert naar de naam ‘Forza Italia’. Daarmee boekte het in het verleden verschillende politieke successen.