“We vernietigen onze chemische wapens”

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gisteravond bevestigd dat zijn land chemische wapens bezit en dat die vernietigd zullen worden. Assad zei tijdens een interview met de Amerikaanse tv-zender FoxNews nog dat de vernietiging van zijn arsenaal een miljard dollar (740 miljoen euro) zal kosten en een jaar in beslag zal nemen.

"We gaan ons ontdoen van de chemische wapens die we hebben en ze vernietigen", zei Assad in het interview dat in Damascus opgenomen werd. "Ik ben ervan overtuigd dat het om een technisch erg complexe operatie gaat. Het zal veel geld kosten, wellicht 1 miljard dollar. De ontmanteling zou wellicht een jaar in beslag nemen, misschien iets meer", aldus Assad. Daarmee herhaalde hij dat zijn land het internationaal verdrag over de Syrische chemische wapens wil naleven.

De president benadrukte ook dat zijn land "niet in staat is van een burgeroorlog", maar aangevallen wordt door "tienduizenden jihadisten", het merendeel van al-Qaeda. Sinds het uitbreken van het conflict, meer dan twee jaar geleden, vielen er volgens Assad tienduizenden Syrische doden en stierven 15.000 soldaten van het regeringsleger. Nog volgens Assad waren zij het slachtoffer van "terroristische aanslagen en zelfmoordaanslagen". De aanslag met chemische wapens van 21 augustus was het werk van rebellen en niet van het regeringsleger, herhaalde de Syrische president.

Assad richtte zich in het interview ook tot zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama en riep hem op om "te luisteren naar de goede raad van zijn bevolking".