Partij Merkel wint in Beieren

Bij de regionale verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren hebben de conservatieven van bondskanselier Angela Merkel een absolute meerderheid behaald. Dat blijkt althans uit de peilingen aan de uitgang van de stembureaus. De liberale FDP zou onder de kiesdrempel van 5 procent blijven en dus uit het parlement van Beieren verdwijnen.

De CSU, de Beierse tak van de christendemocratische CDU, haalde volgens de exit polls 49 procent, 5,6 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen van 2008 in Beieren. De sociaaldemocraten (SPD) zouden op 20,5 à 21 procent uitkomen, een vooruitgang van ongeveer 2 punten, de Groenen op 8,5 procent, een lichte achteruitgang. Naar de liberale coalitiepartner van de conservatieven, zowel op regionaal als op nationaal vlak, ging slechts 3 procent van de stemmen. Dat is een daling met 5 procentpunt.

De conservatieven, die al 56 jaar onafgebroken aan de macht zijn in Beieren, krijgen dus opnieuw een absolute meerderheid in het regionale parlement. Die hadden ze in 2008 verloren, waardoor ze samen met de liberalen moesten besturen. Een zege voor de aftredende minister-president Horst Seehofer (foto) en goed nieuws voor Merkel op een week van de nationale parlementsverkiezingen, waarbij ze kandidaat is voor een derde mandaat. Maar de slechte score van de FDP, waarmee de bondskanselier verder zou willen regeren in Berlijn, is een domper.