Golf van stakingen bij Griekse overheid

In Griekenland wordt komende week een harde strijd gevoerd tussen de vakbonden van de overheidssector en de regering van premier Antonis Samaras. Uit protest tegen loonsverminderingen, ontslagen en personeelstekorten zullen de leerkrachten vanaf maandag enkele dagen het werk neerleggen. Ook de ambtenaren van de pensioen- en ziekenkassen kondigden een vijfdaagse staking vanaf maandag aan. Woensdag en donderdag zullen alle staatsambtenaren 48 uur lang staken. Hun vakbond (ADEDY) heeft daartoe opgeroepen.

Het onderwijspersoneel van verschillende hogescholen en universiteiten had vorige dinsdag al voor zeven dagen het werk neergelegd. De artsen in de staatsziekenhuizen zullen vanaf dinsdag en drie dagen lang enkel nog noodgevallen behandelen.

Hoofdreden voor de golf van stakingen is het feit dat de regering in Athene tegen eind 2014 15.000 staatsambtenaren zal ontslaan onder druk van de internationale geldschieters. Nog eens 25.000 staatsambtenaren, onder wie 3.000 leerkrachten, worden gedumpt in een soort mobiliteitsreserve. Ook zij zullen volgend jaar hun job verliezen, als het staatsapparaat geen andere functie voor hen heeft gevonden.