VS en Rusland dicht bij compromis Syrië

De Verenigde Staten en Rusland hebben bij hun onderhandelingen in Genève over chemische ontwapening van Syrië klaarblijkelijk de weg naar een compromis vrijgemaakt. Washington is onder bepaalde voorwaarden bereid om in een resolutie van de VN-Veiligheidsraad af te zien van een directe dreiging met geweld tegen het regime in Syrië. Dat hebben diplomaten afgelopen nacht gezegd.

De buitenlandministers van de VS en Rusland, John Kerry en Sergej Lavrov, onderhandelen sinds donderdag in Genève over de modaliteiten voor de controle en vernietiging van het Syrisch chemisch wapenarsenaal. De gesprekken zullen vandaag voortgezet worden.

De Syrische president Bashar al-Assad had zich na de Amerikaanse dreiging met een militaire aanval bereid verklaard alle chemische wapens onschadelijk te laten maken. De VS drongen tot nu toe aan op een resolutie waarin dwangmaatregelen als een militair ingrijpen opgenomen waren als Syrië zich niet aan de afspraken zou houden.

Volgens berichten in Amerikaanse media, die hogere regeringsvertegenwoordigers citeren, gaat president Barack Obama akkoord met een tekst waarin andere dwangmaatregelen zijn bepaald. Obama zou wel niet afzien van het recht om buiten de Veiligheidsraad om een militaire aanval te ondernemen. Hij blijft daarvoor rekenen op goedkeuring van het Congres.