5de ronde van start van brexitgesprekken

Vandaag start in Brussel de vijfde ronde van de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Volgens kenners is de kans dat er genoeg vooruitgang geboekt zal worden eerder klein. 

De Britse 'brexitminister' David Davis strijkt vandaag opnieuw in Brussel neer voor de vijfde ronde van de brexitonderhandelingen. Als de onderhandelingen over de brexit volgens schema zouden verlopen, zouden de onderhandelaars er volgende week in moeten slagen een paar belangrijke knopen door te hakken. 

De bedoeling is om op 19 en 20 oktober op de Europese top groen licht te geven voor de start van de tweede fase: de onderhandelingen over een Brits-Europees handelsverdrag. Maar, de kans bestaat dat de onderhandelingen vertraging oplopen. 

Britse verdeeldheid
De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier bevestigde vorige week in het Europees Parlement dat de verdeeldheid binnen de Britse regering vertraging veroorzaakt. De afgelopen dagen namen de geruchten over de verdeeldheid binnen de Britse regering alleen maar toe. 

Daarnaast zou de autoriteit van de Britse premier Theresa May volgens Britse media ook zijn aangetast door haar speech van afgelopen week. Een kuchende May moest met een hoestsnoepje gered worden, ze werd onderbroken door een komiek en tegen het einde van haar speech begon het decor het te begeven. Haar boodschap ging helemaal verloren.

Goede vierde ronde
In de vorige ronde slaagden Barnier en Davis er wel in om op verschillende punten vooruitgang te boeken. Vooral wat betreft de vrijwaring van de rechten van de EU-burgers in Groot-Brittannië en van de Britten in de EU, werden stappen vooruit gezet. 

Wat de twee andere dossiers betreft die prioritair behandeld worden - de Ierse grenskwestie en het kostenplaatje van de brexit - zijn de gemaakte afspraken eerder principieel.