Poetin haalt uit naar Obama

De Russische president Poetin heeft in een opiniestuk in de New York Times duidelijke taal gesproken over Syrië. Hij waarschuwde daarbij dat een Amerikaanse interventie kan leiden tot een nieuwe golf van terrorisme en bovendien spreekt hij zelf over een gevaar voor het voortbestaan van de VN.

Volgens Poetin is de gifgasaanval van twee weken geleden het werk van de rebellen die op die manier een internationale reactie wilden uitlokken. Maar Poetin vreest dat zo’n reactie het Midden-Oosten nog meer kan destabiliseren en tot nieuwe aanslag kan leiden.

Poetin pleit daarom nogmaals voor een diplomatieke oplossing. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad moeten daarvoor zorgen. Als de VS toch voor een soloaanval kiezen, dan is dat een risico voor het voorbestaan van de VN, aldus Poetin.

Het opiniestuk van Poetin komt er waarschijnlijk niet toevallig vandaag: later op de dag staat er een ontmoeting gepland tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Russische collega Lavrov. De twee zullen het hebben over het Russische voorstel om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen.