Aanslagen 9/11: twaalf jaar geleden

Het is vandaag twaalf jaar geleden dat de wereld opgeschrikt werd door de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Twee vliegtuigen boorden zich toen in de WTC-torens, eentje vloog in het Pentagon en een vierde stortte neer in een veld in Pennsylvania.

Bij de aanslagen kwamen bijna 3.000 mensen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in de torens van het World Trade Center. Er kwamen ook heel wat hulpverleners om en ook de passagiers uit de gekaapte vliegtuigen overleefden het niet.

Rond kwart voor negen ’s morgens lokale tijd vloog vlucht 11 van American Airlines in de noordelijke WTC-toren. Het toestel was kort daarvoor opgestegen in Boston en had als bestemming de westkust van de VS.

Aanvankelijk was niet duidelijk of het om een tragisch ongeluk ging of om een aanslag. Twintig minuten later bestond daar geen twijfel meer over. Een tweede vliegtuig boorde zich in de zuidelijke toren van het WTC.

Alles samen zaten op dat moment een kleine 3.000 mensen in de torens. De beelden van mensen die uit de torens naar beneden springen gingen al snel de wereld rond. Iets voor tien uur lokale tijd stortte de zuidelijke toren in. Een halfuur later ging ook de tweede toren neer.

Op dat ogenblik was er ook al een derde vliegtuig in het Pentagon gevlogen. De schade daar had veel erger kunnen zijn, waarschijnlijk kon de kaper het toestel niet meer onder controle houden. Een vierde toestel stortte neer in een veld in Pittsburgh. Achteraf bleek dat de passagiers van die laatste vlucht geprobeerd hadden het toestel terug in handen te krijgen door samen de kapers te overmeesteren. Het vliegtuig had waarschijnlijk het Witte Huis als doel.

De aanslagen werden opgeëist door al-Qaeda, in de persoon van Osama bin Laden. Vanaf dat ogenblik werd hij de meest gezochte man ter wereld. Toenmalig president Bush liet er geen twijfel over bestaan: “We zullen jagen op de verantwoordelijken van deze aanslagen.” Het was het begin van de 'war on terror' die de VS de volgende jaren zouden voeren.

Twee jaar geleden, op 2 mei 2011, werd bin Laden vermoord tijdens een geheime missie van de Navy SEALS, de elitetroepen van de Amerikaanse marine. De operatie staat bekend als Operatie Geronimo.