Syrië aanvaardt toezicht op wapens

Syrië aanvaardt het voorstel van Rusland om z’n chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, gezegd aan het Russische persbureau Interfrax. “We hebben gisteren erg vruchtbaar gesprekken gehad met de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Hij deed een voorstel over chemische wapens en in de loop van de avond zijn we daarmee akkoord gegaan”, aldus al-Moualem.

Rusland had eerder vandaag laten weten dat het samen met het Syrische regime aan een concreet plan werkt om de chemische wapens onder internationaal toezicht te brengen, om zo een militaire interventie te vermijden. De Amerikaanse president Barack Obama reageerde gisteravond voorzichtig positief op het Russische voorstel, Europa wil eerst met zekerheid weten dat Rusland en Syrië het ernstig menen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft intussen een rapport voorgesteld over de gifgasaanval van vorige maand, in een buitenwijk van Damascus. Bij die aanval kwamen honderden mensen om het leven, onder de slachtoffers zijn ook heel wat kinderen. Volgens het rapport van HRW zijn er sterke aanwijzingen dat de troepen van president Assad de aanval met chemische wapens hebben uitgevoerd. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen, militaire bronnen en de symptomen die de slachtoffers vertoonden.