VS bekijken voorstel Rusland

De VS zullen het voorstel van Rusland om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen onderzoeken. Volgens een adviseur van president Obama is het voorstel onderhandelbaar.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert dan weer sceptisch. Het ministerie spreekt over een mogelijke “uitsteltactiek”. De Amerikanen benadrukken daarom dat de druk op Syrië niet zal verminderen.

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft alvast laten verstaan dat dit een "belangrijke stap" is. Bovendien heeft ze ook haar steun uitgesproken voor een militaire interventie in Syrië.

Rusland vraagt het regime van Assad om de chemische wapens die het heeft onder internationaal toezicht te plaatsen. Amerika zou dan wel moeten beloven te zullen afzien van een aanval op het land.

Eerder op de dag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al gezegd dat Assad zelf een aanval kan afwenden als hij alle chemische wapens zou inleveren. Toch voegde hij eraan toe dat dat zeer onwaarschijnlijk is.