Syrie: VS en FR willen militaire actie

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben hun wil om gemeenschappelijke actie te ondernemen in Syrië bevestigd. Ze gaan nauw samenwerken. We staan verenigd, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius na een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry.

Kerry zei dat president Barack Obama nog niet heeft bepaald of hij met een militaire aanval zal wachten tot het einde van het lopende onderzoek van de VN-inspecteurs. "We zullen die vraag na mijn terugkeer in Washington bespreken", zei Kerry in Parijs.

De Franse president François Hollande kondigde vrijdag verrassend aan dat hij voor een militaire actie wil wachten op het rapport van de VN over de chemische aanval van 21 augustus. Onder meer Londen wenst niet deel te nemen aan een militaire actie.

In Groot-Brittannië wordt bitter gereageerd op de samenwerking tussen Frankrijk en de Verenigde Staten. Zo publiceerde de tabloid The Sun een overlijdensbericht waarin het einde van de ‘special relationship’ tussen Washington en Londen wordt aangekondigd.