Oppositie Australië wint verkiezingen

De conservatief Tony Abbott heeft in Australië de parlementsverkiezingen gewonnen. Hij voert de coalitie aan van de conservatief-liberale Liberal Party en de conservatief-agrarische National Party.Abbott zal de komende drie jaar met een ruime absolute meerderheid regeren.

Hoewel hij matig populair is, kon hij de stemmer overtuigen. Abbott profiteert vooral van de strubbelingen binnen de Labor Party. Die partij verliest ongeveer een vijfde van zijn zetels. De voorbije drie jaar woedde er in Labor een machtsstrijd tussen de aftredende regeringsleider Kevin Rudd en zijn voorgangster Julia Gillard.

Abbott heeft het imago van agressieve dwarsligger. Hij viel vooral Rudds voorganger Julia Gillard aan, dikwijls ook persoonlijk, bijvoorbeeld omdat ze samenleefde met haar partner zonder getrouwd te zijn. Zij beet in het parlement van zich af en noemde hem een "vrouwenhater". Met zijn opvattingen over maagdelijkheid, het huwelijk en de rol van de vrouw zorgde de vrome katholiek regelmatig voor ophef.