Oorlogsboten uit Rusland naar Syrië

Drie Russische oorlogsboten zijn de Bosporus binnengevaren. Ze zijn op weg naar de oostelijke Middellandse Zee, vlak bij de Syrische kust. Deze Russische troepenbeweging komt er nu verschillende westerse landen voorbereidingen treffen voor een militaire interventie tegen het regime in Damascus, een bondgenoot van Rusland.

De drie schepen kwamen vanuit de Zwarte Zee de Bosporus binnengevaren. Een van de drie boten is zondag vertrokken uit Sebastopol “voor een missie in het oosten van de Middellandse Zee", aldus een militaire bron die geciteerd wordt door het persagentschap Interfax. Rusland behoudt een constante aanwezigheid van verschillende oorlogsschepen in het oosten van de Middellandse Zee. Ze varen daar al rond sinds het begin van de Syrische crisis, tweeënhalf jaar geleden.

Na een aanval met chemische wapens in een buitenwijk van Damascus, die volgens de Amerikanen 1.400 slachtoffers eiste en het werk is van president Assad, heeft de Amerikaanse president Barack Obama het Congres gevraagd luchtaanvallen op Syrië goed te keuren. Moskou verzet zich daartegen.