Tepco toont lekken radioactief water

Tokyo Electric Power Company (Tepco), de Japanse uitbater van de kerncentrale van Fukushima, heeft voor het eerst beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe het grondwater in de kelder van de beschadigde unit lekt.
De beelden dateren van 30 augustus en tonen een ondergrondse ruimte, waar het water duidelijk langs deleidingen en muren naar beneden stroomt.
Een paar weken geleden werd bekend dat er zeker 300.000 liter radioactief water per dag lekt uit de opslagtanks van de kerncentrale. Dat water stroomt niet meteen naar de zee, maar komt wel in de grond terecht. De kerncentrale van Fukushima raakte twee jaar geleden zwaar beschadigd toen Japan getroffen werd door een aardbeving en een tsunami.
Uitbater Tepco slaagt er voorlopig niet in om het lek te dichten. De Japanse regering voorziet 47 miljoen dollar steun om de herstellingen zo snel mogelijk uit te voeren. Volgens de kabinetschef van de regering zal de situatie ‘snel opgelost worden’, en zal ze geen probleem vormen voor de Japanse kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2020, waarover binnenkort gestemd wordt.