Egyptische minister overleeft aanslag

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed Ibrahim, is het doelwit geworden van een aanslag. De minister was onder bewaking van verschillende lijfwachten op weg naar zijn ministerie toen vlakbij zijn huis in Sadr City, een wijk in Caïro, kort na elkaar drie bommen ontploften. De minister bleef ongedeerd, meldden bronnen bij de veiligheidsdiensten. De politie heeft twee vermoedelijke daders doodgeschoten.

De drie bommen werden kort voor de minister er passeerde door twee mannen bevestigd op een moto die aan de kant van de weg opgesteld stond, aldus een hoge verantwoordelijke van het ministerie aan het Franse persagentschap AFP. Zes mensen raakten gewond bij de aanslag: vijf lijfwachten en een passant.

Over de identiteit van de vermoedelijke daders is op dit moment nog niets bekend. Twee uur na de aanslag was de minister al op tv te zien. Hij veroordeelde de "laffe moordaanslag".

Het gebeurt slechts zelden dat in Egypte aanslagen gebeuren met springstoffen. In Caïro is het de eerste keer in jaren dat een aanslag wordt gepleegd met een bomauto. Waarnemers vermoeden dat de aanslag iets te maken heeft met de arrestatie van het hoofd van al-Qaeda in de Sinaï, vorig weekend. Die heeft vele vijanden, zowel onder de islamisten als onder de zogenaamde revolutionairen.