Geen overwinnaar na TV-debat in Duitsland

Binnen drie weken zijn het in Duitsland parlementsverkiezingen. Bondskanselier Angela Merkel hoopt een nieuw mandaat van vier jaar te kunnen bemachtigen. Haar tegenstander is Peer Steinbrück, van SPD. Hij is voormalig minister van Financiën.

Gisteren stonden de twee tegenover elkaar in het enige televisiedebat. Er was geen duidelijke overwinnaar. Volgens het weekblad “Der Spiegel”, was het een gelijkspel. Volgens peilingsinstituut Forsa vond 44 procent van de Duitsers dat Merkel (CDU) het debat had gewonnen, terwijl 43 procent Steinbrück zag winnen.

Merkel verdedigde voornamelijk de balans van haar voorbije termijn en beloofde zich te zullen blijven inzetten voor de bloei van de grootste economie van de eurozone, terwijl de sociaaldemocraat Steinbrück het socialistische verlanglijstje naar voren schoof. Over Syrië waren ze het eens, ze willen geen militair optreden van Duitsland.

Steinbrück staat in de peilingen voorlopig zo’n dertig punten achter. Hij had gehoopt met het televisiedebat zijn achterstand in te halen. Op 22 september weten we wie het wordt.