Kerry: sporen van saringas gevonden

De Verenigde Staten hebben stalen in handen gekregen die aantonen dat er saringas is gebruikt bij de aanval die vorige week plaatsvond op een voorstad van Damascus. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd.

Kerry verklaarde zondag op de televisiezender NBC dat de VS haar- en bloedstalen in bezit heeft die sporen van saringas bevatten. Hij sprak van "een zeer belangrijke ontwikkeling waarvan we de voorbije 24 uren kennis hebben genomen". Volgens Kerry komen de stalen uit het oosten van de hoofdstad Damascus. Het is echter niet meteen duidelijk of de stalen afkomstig zijn van hulpverleners, of via de hulpverleners in Amerikaanse handen zijn beland.

De Verenigde Staten claimen dat het regime van president Bashar al-Assad chemische wapens heeft gebruikt bij een aanval op een voorstad van Damascus op 21 augustus. Het Witte Huis bepleit een "beperkt" militair antwoord op het gebruik van de chemische wapens, maar wil de kwestie eerst voorleggen aan het Amerikaanse parlement. Kerry heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat de parlementsleden het licht op groen zullen zetten.

Ook de Franse regering is intussen druk bezig om bewijslast tegen Damascus te vergaren en een aanval te legitimeren. Zondag maakte de regering bekend dat ze binnenkort geheime documenten over het arsenaal chemische wapens van het Syrische regime openbaar gaat maken.