Jonge verkrachter schuldig bevonden

Een jeugdrechtbank in India heeft een tiener schuldig bevonden voor zijn deelname aan een dodelijke groepsverkrachting in de hoofdstad New Delhi. De jongen was 17 op het moment van de feiten. Hij moet voor drie jaar naar een heropvoedingsinstelling.

Het 23-jarige slachtoffer werd in december vorig jaar herhaaldelijk verkracht en geslagen op een bus in de hoofdstad New Delhi. Ze overleefde de aanval niet. Zes mannen, onder wie de jongen, werden beschuldigd van moord, verkrachting, het vernietigen van bewijzen en andere misdaden. Net als de andere beklaagden ontkende de tiener de beschuldigingen. Een van de beklaagden kwam in maart om het leven in de gevangenis. Er loopt een onderzoek naar de doodsoorzaak. In het proces tegen de overige vier beschuldigden zou er de komende dagen of weken een verdict vallen. Ze riskeren de doodstraf. De gewelddadige groepsverkrachting ontlokte veel ophef in India en lanceerde een nationaal debat over het toenemende geweld tegen vrouwen.

"Ik ben alles behalve tevreden met dit verdict", zei de moeder van het slachtoffer. "Door hem niet zwaarder te straffen moedigt het hof andere jongeren aan om gelijkaardige zaken te doen. Het gerecht denkt niet aan de veiligheid van jonge vrouwen."