Kerry: "Beperkte interventie komt er"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft een toespraak gehouden over de situatie in Syrië. Kerry benadrukte nogmaals dat het bewijs tegen Assad onomstotelijk is, hij had het over duizenden bewijsstukken. En hij wees erop dat Amerika weet dat Syrië drie dagen voor de aanval voorbereidingen nam. Zo werden de eigen troepen voorzien van gasmaskers, zei Kerry daarover.

Toch zal niet alles publiek gemaakt worden, een deel wordt confidentieel overgedragen aan het Congres. Daarmee maakte Kerry ook meteen duidelijk dat een beslissing over een interventie nog niet 100% definitief is: "We blijven praten met het Congres, de bondgenoten en het Amerikaanse volk", zei hij daarover.

Kerry hield vooral een pleidooi voor een interventie in Syrië en benadrukte nogmaals het dodental: "We weten dat er 1429 mensen stierven door de aanval. Daar waren 426 kinderen bij". Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, bracht hij een opsomming van de verzamelde informatie . "We weten dat de Syrische president Assad beschikt over het grootste arsenaal chemische wapens in het Midden-Oosten". Of ook:" We weten vanwaar de chemische raketten zijn afgevuurd en dat ze enkel gericht waren tegen wijken waar de rebellen zich bevonden."

Daarna speelde Kerry het meer op de gevoelsmatige kant en maakte hij duidelijk dat niets doen in deze geen optie is. "Amerika is oorlogsmoe, maar dat mag onze verantwoordelijkheid niet in de weg staan. Enkel verlangen naar vrede, zal geen vrede brengen."

Voor Kerry is het dus duidelijk: er is een lijn overschreden en dat vraagt een reactie. Als die interventie er effectief komt, dan zullen de VS zelf bepalen hoe dat zal verlopen. Zo zullen er geen grondtroepen worden ingezet, wist Kerry te vertellen.  "De actie zal beperkt en op maat zijn."