Geen Britse interventie in Syrië

Er komt geen Britse deelname aan een militaire interventie in Syrië, zelfs al komt er bewijs van de VN-inspecteurs. Het Britse parlement heeft daarover gestemd. Premier Cameron liet weten dat “het parlement duidelijk geen actie wil ondernemen en dat de regering daar naar zal handelen.”

Het Britse parlement hield al de hele dag debatten over de kwestie in Syrië. De Britse permier Cameron had er nog eens op gewezen dat alle informatie wijst naar het Syrische regime als verantwoordelijke voor de gifgasaanval van vorige week.

Toch moest ook hij toegeven dat er geen onomstotelijk bewijs was. Cameron had zijn ambities al moeten afzwakken, want hij wou sowieso een militaire interventie, ook zonder de VN-inspectie af te wachten. Maar die komt er nu helemaal niet, zelfs niet als er bewijs geleverd zou worden door de VN-inspecteurs.

Zo krijgen ook de plannen van de Amerikaanse president Obama een ferme knauw. Hij is namelijk op zoek naar een “coalition of the willing” die buiten de VN handelt. Het is namelijk weinig waarschijnlijk dat de VN-Veiligheidsraad een mandaat zal geven voor een interventie. Vooral Rusland ligt dwars.

Groot-Brittannië was van meet af aan een bondgenoot van de VS, maar ook daar is nu dus een einde aan gekomen.