VS nog onbeslist over Syrië

De Verenigde Staten hebben nog geen beslissing genomen over hun reactie op de aanval met gifgas in Syrië. Dat zei president Barack Obama gisteren in een interview met de Amerikaanse openbare omroep PBS. Hij wil een "waarschuwing" naar Damascus sturen.

"Niemand trekt nog in twijfel dat chemische wapens op grote schaal gebruikt werden in Syrië", klonk het. Volgens Obama zijn de troepen van Assad de enigen die dergelijke aanval konden uitvoeren. De bewijzen tonen aan dat de Syrische oppositie niet in staat is om dergelijke aanval die honderden slachtoffers eiste, uit te voeren.

De VS willen volgens Obama wel geen open confrontatie aangaan met de Syrische regering. "Maar er moeten internationale consequenties komen." Wat de VS juist zullen ondernemen, wil Obama dus nog niet zeggen. Hij heeft de kwestie al uitvoering met zijn adviseurs besproken, maar een beslissing over een Amerikaanse operatie in Syrië is er nog niet.

De president verwierp het idee van een interventie om de Syrische oppositie te steunen. “Een direct militair engagement van de VS in de burgeroorlog komt de situatie op het terrein niet ten goede", zei hij. De VS en bondgenoten willen wel de Syrische regering "een krachtige boodschap sturen dat ze dit best niet meer herhalen".

“Het Assad-regime straffen zal niet alle problemen oplossen". Obama hoopt dat een transitie zal optreden in Syrië. Hij is bereid om samen met Rusland en anderen te proberen om alle partijen rond te tafel te krijgen om een oplossing te vinden.

Een aanval met kruisraketten tegen militaire doelwitten wordt door velen waarschijnlijk geacht op korte termijn. Een officiële reactie van de VN-Veiligheidsraad op de gifgasaanval van vorige week in een buitenwijk van Damascus kwam er gisteren niet.

Inmiddels liet ook Berlijn weten niet langer te twijfelen aan de betrokkenheid van het Assad-regime bij de gifgasaanval. Dat zei een regeringswoordvoerder gisteravond nadat bondskanselier Angela Merkel een telefonisch onderhoud had met de Britse premier David Cameron. Volgens de woordvoerder moet de Syrische regering geen hoop koesteren dat het dergelijke aanvallen in strijd met het internationaal recht onbestraft kan blijven uitvoeren. "De bondskanselier denkt net als de premier (Cameron, nvdr) dat een internationale reactie onvermijdelijk is."