Syrië: “VS overwegen militaire campagne”

De Verenigde Staten overwegen dan toch een militaire campagne tegen de Syrische president Assad, na de vermoedelijke aanval met gifgas. Dat schrijft de krant The Washington Post op basis van bronnen binnen de regering Obama. Het zou gaan om een militaire actie van twee dagen.

Volgens de plannen die op tafel liggen, zouden de VS vanaf Amerikaanse oorlogsbodem kruisraketten afvuren of met strategische bommenwerpers doelwitten bestoken. Het zou dan gaan om militaire doelwitten en niet om de installaties met chemische wapens.

Wanneer de militaire actie precies zou plaatsvinden, hangt volgens The Washington Post af van drie factoren: het onderzoek van de inlichtingendiensten, het overleg met de bondgenoten en het Congres, en het onderzoek van de internationale rechtsregels. Vorige week kwamen meer dan

1.300 mensen om het leven bij een vermoedelijke aanval met chemische wapens, in een buitenwijk van Damascus. Volgens de VS zo goed als zeker het werk van het regime van president Assad. Op dit moment zijn waarnemers van de Verenigde Naties in Syrië om de aanval te onderzoeken.