Bollywoodsterren in mars voor vrouwen

In de Indiase stad Mumbai hebben meer dan 250 mensen een protestmars gehouden tegen alweer een nieuwe groepsverkrachting van een jonge vrouw in de stad.

Bij de demonstranten liepen verschillende beroemde Bollywoodsterren mee. Ze droegen affiches met zich mee, met daarop slogans zoals: ‘verkracht me niet’, ‘we willen zonder angst op straat lopen’, ‘geef ons onze vrijheid en onze veiligheid terug’, en ook ‘castreer ze’. Bollywoodactrice Archana Bachpaye loopt mee in de mars omdat ze zich onveilig voelt. “Mijn ouders bellen me elke dag, om zeker te zijn dat ik veilig thuisgeraakt ben”.

Bollywoodveteraan Dalip Tahil vindt dat verkrachting gelijk staat aan moord. “Het betekent dat je haar waardigheid hebt afgenomen, dat je haar leven hebt afgenomen, dat je alles van haar hebt afgenomen.”

De meest recente verkrachtingszaak die de gemoederen verhit is die van een 22-jarige fotografe. De jonge vrouw werkte met een mannelijke collega aan een foto-opdracht in de straten van Mumbai. Ze werden door vijf mannen meegelokt naar een verlaten fabriekspand, waar de man werd vastgebonden en geslagen. De vrouw werd door de vijf mannen verkracht. De politie, die onder enorme druk staat om de schuldigen snel te vinden, heeft zondag de vijfde en laatste verdachte in de zaak opgepakt.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft een bezoek gebracht aan het politiestation van Mumbai, en de inspecteurs opgedragen om de schuldigen de zwaarst mogelijke straf te geven. De Indiase overheid heeft ondertussen de maximumstraf voor verkrachting opgetrokken tot twintig jaar.