"VS zullen falen zoals in Viëtnam"

De Syrische president Bashar al-Assad is niet van plan zich te laten intimideren door het Westen en de VS. Integendeel, in een Russische krant laat hij dreigende taal horen: “Een militaire interventie van de VS zal op een mislukking uitdraaien.”

Assad noemt de beschuldigingen over een gifgasaanval politiek geïnspireerd en “een belediging op het gezond verstand.” Hij voegt er aan toe dat “Syrië geen marionet van het Westen zal worden. De VS zullen falen zoals in alle voorgaande oorlogen sinds Vietnam."

Geen tijd te verliezen

De verklaringen komen er een dag nadat het Syrische regime groen licht gaf voor een VN-inspectie van de wijk waar de gifgasaanval plaatsvond. VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon zegt dat de inspectie zeer snel zal beginnen, en dat er geen tijd meer te verliezen is.

Maar volgens sommigen is er al te veel tijd verloren en is het bewijsmateriaal al vernietigd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague zei daarover: “We moeten realistisch zijn over wat het bezoek van VN-onderzoekers kan opleveren.”

Druk opgevoerd

Ondertussen wordt de druk op een interventie opgevoerd. Gisteren beschuldigde de Franse president Hollande het Syrische regime van de gifgasaanvallen. Hij voegde eraan toe dat die aanval niet onbestraft zou blijven. Hollande staat in contact met president Obama over de mogelijkheden van een interventie.

Ook Turkije wil een militaire actie zien, desnoods zonder consensus binnen de Verenigde Naties.