Groen licht voor VN-inspectie in Syrië

De Verenigde Naties krijgen toestemming van het Syrische regime om “onmiddellijk” het gebruik van chemische wapens te onderzoeken. Dat blijkt uit een communiqué van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het onderzoek krijgt van de VN de hoogste prioriteit en zal in principe morgen al starten. Ondertussen klinkt er wel dreigende taal aan het adres van de VS.

Angela Kane, de hoge VN-vertegenwoordigster voor Ontwapening, was zaterdag in Damascus aangekomen om de mogelijkheden van een onderzoek te bespreken.

De Syrische regering waarschuwt de VS ondertussen “om zich niet te moeien met het conflict in het land”. “Anders zal dat zware gevolgen hebben.”

De dreigende taal komt van de Syrische minister van Informatie, Omran Zoabi. Die zegt dat het een militair ingrijpen van de VS het hele Midden-Oosten in vuur en vlam zou zetten.

Ook Iran, traditioneel een bondgenoot van Syrië, waarschuwt de VS. “Als er militair wordt ingegrepen, wordt de rode lijn overschreden. En dat zal zware gevolgen hebben voor het Witte Huis”, aldus generaal Massoud Jazayeri.