AZG: "Gifgas gebruikt in Syrië"

Volgens Artsen zonder Grenzen is er wel degelijk sprake van gifgas bij de aanval van vorige woensdag in de Syrische hoofdstad Damascus. De organisatie spreekt over 355 doden. Het is de eerste onafhankelijke hulporganisatie die het gebruik van gifgas bevestigd.

"Drie ziekenhuizen in Damascus die ondersteuning krijgen van Artsen zonder Grenzen hebben woensdag in minder dan drie uren tijd ongeveer 3.600 patiënten met neurotoxische symptomen over de vloer gekregen", meldt Artsen zonder Grenzen. "355 van hen zijn overleden."

De organisatie kreeg van de dokters ter plaatse meldingen van vernauwde pupillen, ademhalingsstoornissen, overvloedig speeksel, … allemaal zaken die gelinkt zijn aan neurotoxische chemicaliën. Artsen zonder Grenzen is niet zelf ter plaatse geweest, maar staat in nauw contact met het medisch personeel in de ziekenhuizen in Damascus.

Het nieuws over een gifgasaanval werd naar buiten gebracht door de Syrische oppositie. Zij spraken over 1.300 dodelijke slachtoffers en wijzen met een beschuldigende vinger naar het regime van president Assad.

Dat regime schuift de verantwoordelijkheid dan weer door naar de rebellen. Volgens de staatstelevisie werden rebellen gespot met chemische wapens. Kort na de aanval werden regeringssoldaten gezien met verstikkingsverschijnselen, aldus de staatstelevisie.