Zware bosbranden in Portugal: 1 dode

Al verschillende dagen woeden zware bosbranden in Portugal. Donderdagochtend was de brandweer met meer dan 800 manschappen in de weer om de branden te blussen. Twee Franse blusvliegtuigen zijn in Portugal aangekomen, nadat woensdagavond al twee Spaanse blusvliegtuigen waren gearriveerd.

Tijdens de bluswerken is één brandweerman overleden, negen anderen raakten gewond. Volgens de bevoegde minister moeten ze werken “op extreem onherbergzaam terrein.”

De twee grootste brandhaarden bevinden zich in de Viseu-regio, in het centrum van het land. Daar zijn 300 brandweermannen aan de slag.

Woensdag kondigden de autoriteiten in een twintigtal districten het grootste alarmniveau af vanwege het risico op branden. Het land kent nu heel hoge temperaturen. In combinatie met de hevige wind wakkert dat de branden aan, wat de taak van de brandweer bemoeilijkt.

In zijn laatste rapport meldt het Instituut van het Beheer van Natuur en Bos (ICNF) dat bijna 31.000 hectare in rook is opgegaan van 1 januari tot 15 augustus, tegenover 110.000 hectare over heel 2012.