VN dreigt met "zware gevolgen"

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de toon tegen het Syrische regime opgevoerd. Indien het gebruik van chemische wapens woensdag nabij Damascus wordt bewezen, betekent dit een misdaad tegen de menselijkheid. "Dat zou zware gevolgen hebben", verklaarde hij.

Misdaad tegen menselijkheid

Er is geen tijd te verliezen voor onderzoek. "Elk gebruik van chemische wapens, door wie dan ook en ongeacht de omstandigheden, druist in tegen het internationaal recht. Een dergelijke misdaad tegen de menselijkheid dient zware gevolgen te hebben voor diegene die de daad stelde", aldus de VN-topman in de marge van een lang geplande vergadering in Seoel. Ban noemde de berichten over chemische aanvallen in Syrië "erg verontrustend en schokkend". Een team VN-inspecteurs bevindt zich momenteel in Syrië en de VN-topman heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen om mee te werken met een onderzoek naar de vermeende aanvallen. "Er is geen tijd te verliezen", onderstreepte Ban Ki-moon. Hij heeft aan zijn Hoge Vertegenwoordiger voor de ontwapening, Angela Kane, gevraagd om meteen naar Damascus te vertrekken.

Mijlpaal van schaamte

"Vandaag stak opnieuw een Syrisch kind de grens over, op de vlucht voor de verschrikkingen van een oorlog in zijn derde destructieve jaar. Hiermee passeerden we een nieuwe mijlpaal van de wereldwijde schaamte. Dit was immers het miljoenste kind dat uit Syrië wegvluchtte sinds het begin van de verschrikkingen". Dat stelt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, naar aanleiding van de berichten over het geweld in Syrië. Uit de meest recente cijfers blijkt dat meer dan 740.000 Syrische vluchtelingen jonger zijn dan 11 jaar. In Syrië zelf werden volgens het Bureau van de Hoog Commissaris voor de Mensenrechten (UNHCR) ongeveer 7.000 kinderen gedood tijdens het conflict. Het UNHCR en Unicef schatten dat meer dan 2 miljoen kinderen ontheemd zijn in Syrië. Meer dan 3.500 kinderen in Jordanië, Libanon en Irak zijn zonder begeleiding van ouders of familieleden de grenzen van Syrië overgestoken.