Bradley Manning wil vrouw worden

De Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning wil voortaan door het leven gaan als vrouw. Dat heeft hij via z’n advocaat laten weten. Manning noemt zichzelf vanaf nu Chelsea en wil zo snel mogelijk een hormonenbehandeling starten.

Gisteren veroordeelde een militaire rechtbank Manning nog tot een celstraf van 35 jaar, voor het lekken van tienduizenden geheime documenten aan de website WikiLeaks. Manning werd schuldig bevonden aan spionage, diefstal en computermisbruik. Hij werd ook oneervol ontslagen uit het leger.

“Ik ben Chelsea Manning, ik ben een vrouw”, liet Manning optekenen in een verklaring. “Ik voel me al zo sinds mijn tienerjaren en daarom wil ik zo snel mogelijk starten met hormonentherapie. Ik hoop dat jullie mijn beslissing steunen”, klinkt het.

Zelfs als Manning een geslachtswijziging ondergaat, zal hij zijn straf moeten uitzitten in de mannenafdeling van de gevangenis. Dat is altijd zo in het gevangenissysteem van de VS.

Op onderstaande foto is Manning te zien met een blonde pruik en lippenstift. Een aandenken aan een verkleedfeestje met vrienden.