Fabius: “Frankrijk moet reageren”

Frankrijk wil een ‘krachtige reactie’ als bewezen is dat het Syrisch leger met chemische wapens een bloedbad heeft aangericht in hoofdstad Damascus. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd. Hij sluit wel uit dat er troepen naar Syrië gestuurd worden.

"Als het bewezen is, moet er een reactie komen van Frankrijk. Er zijn mogelijkheden om te antwoorden", zei Fabius, zonder die te verduidelijken. Troepen naar Syrië sturen noemde Fabius ‘onmogelijk’. "Zij die geloven in het internationaal recht zullen moeten reageren als dit bewezen is."

Het regime blijft intussen ontkennen dat het bij de aanval van gisteren op twee voorsteden van Damascus gebruik heeft gemaakt van chemische wapens. Een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdienst noemde dat in een gesprek met het Franse persagentschap AFP ‘politieke zelfmoord’. Gisteren was de eerste werkdag van de VN-inspecteurs die in Syrië moeten nagaan of en wie gebruik heeft gemaakt van chemische wapens. De oppositie blijft volhouden dat het regime 1.300 mensen heeft gedood.

Gisteren liet de VN al verstaan dat het hoofd van de VN-missie in Syrië onderhandelingen voert met de regering over een onderzoek op de plaats van de aanvallen. Intussen vragen ook mensenrechtenorganisaties Human Right Watch en Amnesty International dat de VN toegang krijgt tot de locatie. Gisteren hadden verschillende landen daar ook al om gevraagd.