35 jaar gevangenis voor Manning

De Amerikaanse soldaat en klokkenluider Bradley Manning is door een Amerikaanse militaire rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar. Hij wordt ook oneervol uitslagen uit het Amerikaanse leger en een deel van zijn loon is verbeurd verklaard.

Manning lekte belangrijke militaire informatie aan de klokkenluiderswebsite Wikileaks. Hij riskeerde 90 jaar cel, omdat hij meer dan 700.000 militaire verslagen over de oorlogen in Irak en Afghanistan doorspeelde. Hij lekte ook een video waarin te zien is hoe een Amerikaanse helikopter zeker negen mensen doodt.

Eind juli is hij schuldig bevonden aan 20 van 22 aanklachten onder andere met betrekking tot spionage, het verraden van geheimen, computerbedrog en diefstal. Hij werd vrijgesproken van de zwaarste aanklacht, hulp aan de vijand. De aanklager had minstens zestig jaar gevorderd.

Van de straf deed de rechter Denise Lind 3,5 jaar af, omdat de vroegere inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger sinds mei 2010 in voorarrest zit. Een vervroegde vrijlating blijft ook mogelijk.

Wikileaks noemt het vonnis op Twitter een 'strategische overwinning', want Manning zou over minder dan negen jaar in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating.