Moebarak mag vrijkomen

De Egyptische oud-president Moebarak mag vrijkomen. Dat heeft een correctionele rechtbank beslist. De man zal wel nog niet meteen de cel kunnen verlaten.

Een correctionele rechtbank in het noorden van Caïro ging in op de vraag naar voorwaardelijke vrijlating van de vroegere machthebber in de zaak van onrechtmatige verrijking.

Begin 2011 moest Moebarak aftreden. Sinsdien lopen er vier vervolgingen tegen hem, met name voor corruptie en de dood van manifestanten tijdens de onrust die tot zijn val leidde.

In de Tora-gevangenis in de Egyptische hoofdstad worden de papieren voor de voorwaardelijke vrijlating in orde gemaakt. Een ambtenaar van Justitie zei dat Moebarak voor de verdere duur van het proces thuis kan verblijven.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera zegt wel dat de 85-jarige ex-president nog minstens 48 uur in de gevangenis moet blijven, omdat het parket nog in beroep kan gaan.

De beslissing tot voorwaardelijke vrijlating betekent ook niet dat Moebarak vrijgesproken is van het aanvaarden van geschenken ter waarde van 11 miljoen dollar vanwege de regeringskrant al-Ahram.

Op 25 augustus moet het vroegere staatshoofd opnieuw voor de rechter verschijnen in de zaak van de manifestanten. Daarvoor kreeg hij vorig jaar levenslang. Maar het Hof van Cassatie gelastte begin dit jaar een nieuwe rechtszaak.