Hoofdstad Filipijnen half onder water

Voor de tweede dag op rij ligt het publieke leven in de Filipijnse hoofdstad Manilla plat door zware overstromingen. Meer dan de helft van de stad staat onder water. In overheidsgebouwen, scholen en ook handelszaken kan niet gewerkt worden. Er zijn ook al minstens zeven mensen overleden, van wie vier de hoofdstad.

Het meteorologisch bureau heeft het hoogste waarschuwingsniveau afgekondigd, want er zijn nog meer overstromingen en hevige regen voorspeld. In heel het land zijn zeker 600.000 families getroffen. 9000 gezinnen zitten in tijdelijke opvangcentra.

De meeste huizen in de lager gelegen gebieden van de stad zijn overstroomd. Inwoners moeten op de vlucht naar de hogere stadsdelen. “We zijn bang dat het water zal blijven stijgen”, zegt een inwoonster van Manilla. “Mijn kinderen zijn boven, terwijl we wachten op reddingsboten om ons te evacueren.”

Heel wat binnenlandse en buitenlandse vluchten ook zijn geannuleerd door het noodweer.

Volgens het meteorologisch bureau is er de laatste twee dagen zowat 280 millimeter regen gevallen de voorbije twee dagen. Dat is meer dan wat er in een normale maand juli zou vallen. Het gaat om het ergste regenseizoen in de Filipijnen.