"Man van journalist onterecht vast"

David Michael Miranda is enkele uren vastgehouden op de luchthaven Heathrow in Londen. Hij is de echtgenoot van Glenn Greenwald (foto), de journalist van de Britse krant The Guardian die de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over het spionageprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wereldkundig maakte. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International hekelt die maatregel als een wraakactie.

De Britse politie bevestigde dat Miranda was vastgehouden op de luchthaven volgens het artikel 7 van de antiterrorismewet van 2000. Hij kwam van Berlijn en bevond zich in de transitzone, want hij was op weg naar huis in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

"Het is hoogst onwaarschijnlijk dat David Michael Miranda, een Braziliaanse burger in transit in Londen, bij toeval is vastgehouden, rekening houdend met de rol die zijn echtgenoot heeft gespeeld bij het onthullen van de waarheid over de illegale aard van het spionageprogramma van de NSA", aldus een woordvoerder van Amnesty International. "Het vasthouden van David was onwettig en onvergeeflijk." Hij was "duidelijk het slachtoffer van ongerechtvaardigde wraaktactieken".

Volgens The Guardian nam de politie elektronische apparatuur van Miranda in beslag, zoals zijn gsm, USB-sticks en DVD's. Een woordvoerder van de krant deelde mee dat de autoriteiten om verduidelijking werd gevraagd. De krant zegt ook "verbijsterd te zijn dat de partner van een journalist van The Guardian, die over veiligheidsdiensten heeft geschreven, gedurende bijna negen uur is vastgehouden".