Nederlanders vast bij Syrische grens

In Turkije, vlakbij de grens met Syrië, zijn twee Nederlanders opgepakt. Een van de twee, een vrouw uit Delft van Syrische afkomst, heeft dat zondag getwitterd. Haar medegevangene is een Nederlandse journalist. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet weten dat het ministerie meldingen heeft binnengekregen van de arrestatie in Turkije van twee Nederlanders en deze onderzoekt. "We hebben op dit moment nog geen bevestiging hierover van de Turkse autoriteiten", aldus de woordvoerder zondagavond.

De 39-jarige vrouw, Alaa Abdulfatah, twitterde onder meer "help ons: we zitten in Mardin gevangen en weten niet wat ze van plan zijn". Mardin is een eeuwenoude Turkse grensplaats. Het bericht was gericht aan Buitenlandse Zaken.

De tweede Nederlander is de 35-jarige Bud Wichers die als freelancejournalist werkt voor internationale persbureaus, waaronder Reuters en ANP. "We hebben een documentaire gemaakt in de Syrische plaats Amuda, waar het relatief rustig is. Zaterdagavond keerden we uit Syrië terug naar Turkije via een oude smokkelroute. Dat is ook voor de Koerden hier de enige weg om het land in of uit te komen", liet Wichers zondagavond telefonisch weten.

"In een modderveld waar mijnen zouden liggen, werden we opgepakt. Er zijn foto's van ons gemaakt en onze paspoorten zijn afgenomen. Onze filmapparatuur en de beelden mochten we houden. We worden redelijk goed behandeld", aldus Wichers. Volgens hem is vermoedelijk nog een derde Nederlander opgepakt.

Foto Twitter @AlaaAbdulMier