Egypte: Gevangenen dood bij ontsnapping

Bij een ontsnappingspoging zijn gisteren in Egypte 36 islamistische gevangenen gedood. De groep werd in konvooi van een commissariaat in Caïro naar een gevangenis in een voorstad gebracht. De gevangenen zouden zijn gestikt door traangas dat politieagenten hadden gebruikt om de ontsnappingspoging te verhinderen, of werden in de chaos verpletterd. Dat deelde het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken mee.

Het gaat om 36 leden van de Moslimbroederschap, waartoe ook de afgezette president Mohamed Morsi behoort, zegt het ministerie. Volgens de Morsi-aanhangers gaat het echter om de "moord" van 52 gevangenen. Het konvooi vervoerde meer dan 600 Moslimbroeders en sympathisanten naar de gevangenis.

De berichten over de ontsnappingspoging lopen uiteen. De eerste berichten op nieuwszender Al Jazeera meldden dat politieagenten het vuur openden op een voertuig waar de gevangenen inzaten, toen de politieagent werd gegijzeld. De staatstelevisie meldde later dan weer dat een groep gewapende mannen het konvooi probeerde tegen te houden, waarna bij een vuurgevecht meer dan dertig mensen omkwamen.