Pakistan lost 350 Indiase gevangenen

Pakistan belooft 350 Indiase gevangenen vrij te laten. Ze zouden volgend weekend al op vrije voeten zijn, zeggen regeringsfunctionarissen. Die beslissing moet na verschillende incidenten in de betwiste grensstreek Kasjmir de opgelopen spanningen helpen af te bouwen.

"We verwachten dat India op dit gebaar gepast reageert", zei een medewerker van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Indiase gevangenen kunnen op 24 augustus vrijkomen. Volgens Buitenlandse Zaken in Islamabad zitten in totaal 491 Indiërs in Pakistaanse gevangenissen.

De spanningen in de grensregio Kasjmir zijn begin deze maand na de dood van vijf Indiase soldaten weer opgelopen. Beide landen betichten er elkaar steeds weer van het bestand in de gedeelde grensregio te schenden. Dat riskeert de inspanningen voor het hervatten van het vredesproces te bemoeilijken. In Kasjmir wonen overwegend moslims. Het gebied is al sinds de onafhankelijkheid van India in 1947 omstreden. In het Indiase deel strijden moslimextremisten voor de onafhankelijkheid of de aansluiting bij Pakistan.