Leider Mexicaans Golfkartel opgepakt

Mexicaanse soldaten hebben gisteren de leider van het Golfkartel opgepakt. Mario Armando Ramirez Trevino, alias 'El Pelon', is 's ochtends gevat tijdens een gezamenlijke operatie van het leger en de marine in het plaatsje Rio Bravo, in het noordoosten van het land. Het nieuws is bevestigd door de plaatselijke autoriteiten.

Het Golfkartel is een van de oudste misdaadsyndicaten van Mexico. Volgens het nieuwsportaal Insight Crime was Ramirez Trevino vroeger een politieagent, die de stap naar de onderwereld heeft gezet. Hij was de leider van een gewapende vleugel van het kartel, "Los Rojos". Na de arrestatie van zijn voorganger Eduardo Costilla in september 2012 en de daaropvolgende interne machtsstrijd, nam Ramirez Trevino de leiding van het Golfkartel over, aldus de Mexicaanse krant Milenio. Het Amerikaanse agentschap DEA (Drug Enforcement Administration) had vijf miljard dollar uitgeloofd voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

Het Golfkartel, dat synoniem staat voor drugs en geweld in het noorden van Mexico, verloor de laatste jaren aan invloed. In 2010 splitste namelijk de tak Los Zetas zich af van het kartel. Het nieuwe kartel rekruteerde aanvankelijk vooral deserteurs uit de speciale eenheden van de Mexicaanse strijdkrachten en is intussen uitgegroeid tot het machtigste kartel in Mexico. Het Golfkartel en het Sinaloakartel voeren samen een strijd tegen de macht van Los Zetas.