Egypte: Islamisten in moskee belegerd

Egyptische veiligheidstroepen en tientallen burgers hebben de al-Fateh moskee aan het Ramsesplein in Cairo belegerd. Manifesterende moslimbroeders zochten er hun toevlucht tijdens het geweld. In het begin werd er geschoten, maar dat is intussen voorbij.

Een vrouw in de moskee vertelde aan Al Jazeera dat de politie probeerde de moskee te bestormen die eerder gebruikt was als mortuarium voor de gesneuvelden van vrijdag. Beelden op de lokale televisie toonden echter maar een paar politievoertuigen. Volgens de moslimbroeders zitten niettemin "duizenden" mensen vast in de moskee.

Volgens ONTV riep de politie de mensen op de moskee te verlaten. De agenten zouden daarbij een vrije doorgang beloofd hebben, behalve voor gezochte of gewapende personen. Sommige aanwezigen zouden al aan het vertrekken zijn.

Gisteren was opnieuw een erg bloedige dag in Egypte, met volgens overheidscijfers meer dan tachtig doden. Volgens hen Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken pakte de politie ook 1.004 vermoedelijke medestanders van de moslimbroeders op tijdens het geweld tussen aanhangers van de verdreven president Morsi en de ordetroepen.

De koptische christenen hebben intussen hun steun uitgesproken voor de regeringstroepen en hun "strijd tegen de terreur". Heel wat christelijke kerken en gebouwen vormden deze week het doelwit van woedende moslims. Amnesty International roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de storm van geweld in Egypte.