Mars van de woede in Egypte

Bij elke nieuwe telling van de doden in Egypte komen er slachtoffers bij. De officiële dodentol na het geweld tussen de overheid en de Moslimbroeders ligt nu al op 638, maar definitief is dat cijfer zeker nog niet. Vrijdag lijkt opnieuw een dag van harde confrontaties te zullen worden in de Egyptische hoofdstad Caïro. De Moslimbroeders, de partij van de afgezette president Morsi, roept miljoenen Egyptenaren op om op straat te komen in een “Mars van de Woede”. Ze doen dat als protest tegen het gewelddadig ontruimen van enkele bezette pleinen door de overheid.

VN-Veiligheidsraad

In New York is een extra zitting van de VN-Veiligheidsraad gehouden over Egypte. Na afloop veroordeelden de vijftien leden het geweld en riepen ze alle partijen op om het geweld te stoppen. Ze betreuren de vele slachtoffers en hopen op stappen richting een "nationale verzoening".

Vrijdaggebed

Het is vandaag vooral uitkijken naar wat er gebeurt na het Vrijdaggebed in de Egyptische moskeeën. Traditioneel is dat een moment waarop vele mensen samenkomen. Dat kan leiden tot grote protesten. De Egyptische politie is donderdagavond laat een moskee binnengevallen in Caïro, waar manifestanten de lichamen van overleden medestanders hadden verzameld.